A3 Audi 2012 . – 2020. – polovnjak, iskustva, kvarovi

A3 Audi
A3 Audi

A3 Audi  je uvek bio izgrađen na istoj platformi kao i Volkswagen modeli golf klase. Za vlasnike je ovo jedna od prednosti, jer se tehnička osnova pokazuje prilično uobičajena, a cene rezervnih delova su niske. Pored toga, većinu ljubitelja automobila ne brine tehnička strana, važniji su oprema i završna obrada. A uz to, Audi je uvek bio bolji od Golfa ili Octavije. Da, ovo morate skuplje platiti. Međutim, tu nije kraj lošim vestima, jer je druga generacija A3 imala velikih problema sa pouzdanošću. U trećoj verziji Audi A3, većina problema je rešena.
Audi A3 8V, kao i 8P, napravljen je na MQB platformi koja se koristi u najnovijim modelima Volkswagen grupe. Platforma nudi sjajne mogućnosti za promenu međuosovinskog rastojanja (u A3 to zavisi od tipa karoserije) i omogućava vam korišćenje dve opcije oslanjanja.
Treba napomenuti da su motori i menjači takođe zajednički sa ostalim modelima Volkswagena. Većina A3 motora su četvorocilindrični, sa izuzetkom RS3, koji ima petocilindrični agregat.
A3 Audi od početka nije bio jeftin i polako gubi na vrednosti sa godinama. To nije naročito sportski automobil. Suspenzija Audi A3 demonstrira kompromis između sportskog i udobnog izgleda. Njegove karakteristike su vrlo slične onima koje nudi Golf.
Unutrašnjost trojke teško možemo nazvati prostranom, posebno u verziji sa troja vrata. Međutim, ova verzija nije bila popularna, pa je njena proizvodnja završena 2017. godine.
Više prostora može se naći u varijanti sa 5 vrata, koju proizvođač naziva Audi A3 Sportback. Ima duži međuosovinski razmak u odnosu na karoseriju sa 3 vrata.
Od 2014. godine nudi se i limuzina.

Audi A3
Audi A3

Treba dodati da bi bilo koja verzija može imati pogon na sva četiri točka – Quattro. Pogon na sva četiri točka znači manje prostora u prtljažniku. Prilično efikasna Haldek kvačila odgovorna je za povezivanje zadnje osovine. U standardnim verzijama pogon je na prednjoj osovini.
U poređenju sa prethodnikom, promenjeno je i međuosovinsko rastojanje koje iznosi 2.601 mm, a u verzijama Sportback i limuzina 2.636 mm. U prethodnom modelu međuosovinsko rastojanje je bilo isto, bez obzira na izabrano telo. Povećanje veličine i međuosovinskog rastojanja rezultiralo je ne samo više prostora unutra, već i prostranijim prtljažnim prostorom. U hečbek sa troja vrata sada staje od 365 do 1.100 litara, koji su dostupni sa spuštenim naslonima zadnjih sedišta. Zanimljivo je da je u verziji sa pogonom na sve točkove Kuattro prtljažnik manji za 40 l, zbog prisustva sistema prenosa i na zadnjoj osovini.
Audi A3 8V Sportback ima 380 do 1.180 litara, ali je limuzinska verzija najbolja u ovom pogledu. Prtljažnik male limuzine ima kapacitet od čak 425 l, što se čini iznenađujuće velikom vrednošću, uzimajući u obzir kratki prtljažnik i dinamičan stil ovog modela.
Najmanje praktična i istovremeno najređa verzija Audija A3 je kabriolet. Automobil je opremljen mekanim platnenim krovom koji se električno preklapa preko naslona zadnjih sedišta.

Godina proizvodnje: 2012- 2020
Reatailing: 2016
Proizvođač: Audi
Prethodnik: Audi A3 8P
Naslednik: Audi A3 8Y
Klasa: Niža srednja klasa
Konkurencija: Mercedes-Benz A, Bmw 1, Volkswagen Golf, Volvo V40
Modeli: limuzina sa 3 vrata sa 5 vrata, limuzina, kabriolet
Euro NCAP: ★★★★★ (2012)

A3 Audi – Komfor

Audi

Jača strana je kvalitet unutrašnjih obloga. Ovde se nema šta prigovoriti osim osnovne verzije Attraction. Plastika je kvalitetna, sedišta su udobna, nema žalbi na ergonomiju. Tako bi trebalo da bude u premium klasi. Mnogo elektronike olakšava život i ovde je prilično stabilna.
Vlasnici se retko žale na kvarove na opremi. Najčešći problemi su zaglavljeni MMI ekran ili greške u start-stop sistemu. U oba slučaja dovoljno je ažuriranje softvera. Ponekad su kvarovi uzrokovani nestankom struje. Ovde pomaže i ažuriranje softvera, u ekstremnim slučajevima morate da promenite računar.
Još jedan uobičajeni problem je oštećenje svežnja kablova zadnjih vrata. U ovom slučaju, osvetljenje tablice nestaje, a brava poklopca prtljažnika prestaje da radi. Po pravilu, kvar utiče na sedan verziju automobila.
Proširenje međuosovinskog razmaka i produženje karoserije pokazalo se vrlo dobrom idejom. Unutrašnjost Audija A3 8V nudi dovoljno prostora ne samo napred, već i pozadi. Verzija Sportback u ovom pogledu deluje posebno prostrano, jer putnicima nudi i dovoljno prostora za glavu. Limuzina u ovom pogledu košta mnogo lošije i nažalost ovo je cena koja se plaća za tako atraktivan dizajn ove verzije karoserije.
Potpuno nova, minimalistička kontrolna tabla pojavila se u trećoj generaciji Audija A3. Broj tastera je sveden na najmanju moguću meru, a gotovo svi se nalaze na centralnoj konzoli. Takođe zahvaljujući ovome, ergonomija u unutrašnjosti je na vrlo visokom nivou i ovde svi mogu lako pronaći svu potrebnu opremu. Instrument tabla se sastoji uglavnom od dva okrugla brojčanika tahometra i brzinomera. Pokazalo se da je stilski minimalizam u ovom slučaju vrlo čitljiv i jasan.
Ekran multimedijalnog sistema koji se izvuče sa vrha centralne konzole izgleda sjajno. Zahvaljujući tome, bilo je moguće očistiti kontrolnu tablu od nepotrebnih prekidača. Takođe je vredno obratiti pažnju na potpuno nove okrugle mlaznice za dovod vazduha. Intenzitet protoka vazduha prebacuje se srebrnim prstenom, a smer i karakteristike protoka vazduha podešavaju se dugmetom smeštenim u centru protoka vazduha.

Audi A3 – Motori

Benzinski motori

Debijem treće generacije A3, Audi je predstavio niz visoko osveženih motora sa oznakom TFSI za mali hečbek. Svi benzinski motori su dobili direktno ubrizgavanje goriva i turbo punjenje, što znači da ih karakteriše relativno velika snaga iz malog kapaciteta. Dodatna prednost ovog rešenja je sposobnost održavanja niske potrošnje goriva uz vrlo nežni rad papučice gasa.

Osnovni benzinski motori su 1.0 TFSI 115 KS i 12 TFSI 105 i 110 KS. Takvi automobili do stotke stižu za oko 10 sekundi i tokom nežnog tretmana papučice gasa potrebno im je oko 5,5 – 6,5 litara goriva na 100 km. Veoma popularna jedinica koja se koristi u ovom modelu je motor 1.4 TFSI (kasnije 1.5 TFSI), dostupan u varijantama od 116 do čak 150 KS. U dve najmoćnije verzije motor se nudi sa sistemom Cilinder on Demand (COD), odnosno sa opcijom „gašenja“ cilindara. Tokom tihe vožnje gasi cilindre, što znači da automobil troši manje goriva, slična rešenja se uspešno koriste već duži niz godina, na primer u američkim HEMI motorima.

Među benzinskim motorima, 1,4-litarske TFSI jedinice su najviše preporučeni dizajn, uprkos činjenici da su se njihove ranije verzije borile sa problemima. Takođe možete odabrati 1,8 TFSI i 2,0 TFSI sa snagama koje dostižu 180 i 190 KS. Sve jedinice, osim gornjeg 2.0 TFSI, dostupne su sa šestostepenim ručnim menjačem i sedmostepenim S-Tronic menjačem sa dvostrukom spojkom.

Ovde postoji niz pitanja. Većina benzinaca ima 1.4 TFSI ispod haube u različitim varijantama. Ovo je nova generacija motora oznake EA211. Na primer, više ne postoji slabi pogonski lanac. Zamenjen je zupčastim remenom. Mehaničari se slažu da je ovo jedan od najuspešnijih VAG benzinskih motora u poslednjih 10 godina. Ponekad je bilo problema sa sistemom paljenja. To se obično dešavalo tokom garancije, u okviru koje su otklonjeni kvarovi (promenjene bobine i svećice).

Mali problemi se javljaju i kod trocilindričnog EA211 zapremine 1,0 litra. Na primer, cev se odvoji od hladnjaka. To rezultira gubitkom snage, ali nije štetno za motor.

U 1.2 TFSI iste serije, turbinski regulator pravi probleme. Većina njih je zamenjena pod garancijom.

Jedinice serije EA888 takođe zaslužuju dobre ocene. Ovde ih već predstavlja treća generacija. Srećom, o prekomernoj potrošnji ulja nije se čulo ništa više od prethodnih modifikacija porodice EA888 koje su postale poznate.

Dizel motori

Paleta dizel motora u Audiju A3 8V zasniva se na dva dizajna. Prva je štedljiva 1.6 TDI četvorocilindrična varijanta, koja se nudi u verzijama od 105 do 116 KS. Sa veoma ekonomičnom vožnjom na putu, takav A3 je u stanju da sagori i manje od 4 litre na 100 km. U gradu potrošnja goriva treba da bude između 5,5 i 6,5 l.

Za one kojima ubrzanje od 0 do 100 km / h za oko 10,5 sekundi nije dovoljno, nemački proizvođač je pripremio verzije 2.0 TDI. Ovde su postojale varijante koje su proizvodile 150 i 184 KS i obe ove verzije pružaju zaista dovoljne performanse. Prvih stotinu za 8,5 sekundi za verziju 150 i manje od 8 sekundi pri 184 KS i maksimalnoj brzini od 220, odnosno 241 km / h. Potrošnja 2.0 TDI motora je za oko 1 – 2 l veća od verzije 1.6 TDI.

Oba dizel motora su dizajn koji se preporučuje.

Osnovni 1.6 TDI je instaliran u nekoliko varijanti. Ovo je ekonomična i izdržljiva jedinica, mada nije bez manjih nedostataka. Najmanje bezopasan je kvar senzora pritiska. Mnogo je gora problematična pumpa za vodu koja ne može izdržati predviđenu kilometražu  između zamene zupčastih kaiševa. Curenje pumpe primećeno i nakon 50 000 km, ali se obično očekuje nakon 100 000 km. Tokom popravke, instalirana je modifikovana pumpa (druge generacije), koja nije savršena. Proces ažuriranja problema zahteva instalaciju novog seta zupčastog kaijša.

Isti problem, iako u nešto manjoj meri, odnosi se na 2.0 TDI. Pored toga, postoji još jedan – zatezač razvodnog remena. Ne podnosi 210.000 km dodeljenih kaišu i otkazuje posle pređenih  150.000 km.

Do sada je ovo sve što je uticalo na dizel motore. Ali mora se imati na umu da se sa povećanjem kilometraže mogu pojaviti i drugi kvarovi. Zbog toga, prilikom odlučivanja o kupovini dizel verzije, pažljivo treba proveriti kilometražu i istoriju servisa turbodizela, jer je to od velike važnosti.

Audi A3 – kvarovi i problemi

S-Tronic menjač. Ovo je ime DSG-a u Audiju. Kao i na ostalim modelima VW grupe, i on može imati problema (buka, lomljenje) najčešće zbog kvačila ili mehatronike. Neki kvarovi se dešavaju vrlo rano (manje od 20.000 km). Audi je obično pokrivao probleme u garanciji.

Najčešće zamerke na S-Tronic su gruba promena brzina i trzanje prilikom startovanja. Uz malu kilometražu pomaže ažuriranje softvera, a nakon 150 000 – 180 000  km može biti potrebna skupa zamena jedinice kvačila.

Audi A3 treba pohvaliti zbog čvrstog vešanja. Šasija može zahtevati pažnju nakon 100-120 hiljada km.

Problemi sa dizelima kreću znatno iznad 200.000 km. Najčešće treba obratiti pažnju na rad plivajućeg zamajca, stanje turbopunjača, sistema ubrizgavanja i filtera za čestice.

Injektori. Na 1.6 TDI 105, na početku proizvodnje, potencijalni problemi sa ubrizgavanjem. Moraju se  zameniti i skupo je.

U nekim slučajevima, dizel verzije sa motorom 1.6 TDI doživele su rani otkaz turbopunjača. Problem je rešen u većini slučajeva kao deo garancije.

Potrošnja rashladne tečnosti. Kod 1.4 TSI, ali i 2.0 TDI 150, mnogi slučajevi gubitka rashladne tečnosti. Potrebno je pogledati pumpu za vodu (curenje), ređe je to glava cilindra.

Na vozilima opremljenim ručnim menjačem i benzinskim motorom 1.4 TFSI, dolazi do čestih kvarova ili habanja kvačila (potisni ležaj, korpa, lamela).

Potrošnja ulja. Svi motori,  postoje mnogi slučajevi velike potrošnje ulja (do 0,25 litara na 1.000 km). Ako se ova potrošnja ne stabilizuje sa kilometrima, potrebno je pogledati bregaste osovine, klackalice, semering ili zaptivku glave motora.

Amortizeri. Neki slučajevi curenja na amortizerima (prednjim i / ili zadnjim). Ne postoji drugi izbor nego da ga zamenite.

Boja. Osetljiv je na udar šljunka.

Šiber. Prijavljeno je nekoliko retkih slučajeva curenja vode sa krovnog krova.

Buke. Slučajno (i retko), šumovi enterijera  mogu da iznerviraju pogođene vlasnike (pucanje na vratima, na kontrolnoj tabli).

GPS. Neki slučajevi prevremenog potpunog kvara (retko). Manje retko, GPS ekran koji ostaje blokiran u otvorenom položaju. Moguće je resetovanje i reprogramiranje.

MMI. Multimedijalni sistem može da seckati ili se zamrzne. Neophodno je razmotriti reprogramiranje softvera (softvera).

Za neke starije modele vlasnici prijavljuju curenje ulja i iz prednjeg i iz zadnjeg amortizera.

Vozači vozila opremljenih ručnim menjačima žale se na izuzetno tešku promenu brzina kada je vozilo hladno, a posebno zimi. Problem se delimično rešava promenom ulja u menjaču i podmazivanjem vođica koje se brinu za vezu između ručice menjača i menjača.

Ispostavlja se da se mnogi žale na rad sistema „start-stop“, koji se ne može jednom zauvek isključiti. Sistem je uvek aktivan i može se deaktivirati pomoću dugmeta. Ali nakon isključivanja kontakta, informacije o isključenju sistema se resetuju i ponovo startuje.

Audi A3 – Opozivi

AUDI A3 – NOSAČI ZADNJIH GLAVČINA KOJI NISU IZRAĐENI PO STANDARDU
AUDI A3 (01.08.2017. – 31.08.2017.) KVAR: Proces očvršćavanja kućišta ležajeva zadnjih točkova možda nije pravilno izveden. U najgorem slučaju ovo bi moglo dovesti do loma kućišta. U slučaju loma kućišta moglo bi doći do abnormalnih zvukova, lošeg habanja guma i teoretske mogućnosti gubitka točkova.
Rešenje: Opoziv vozila i zamena kućište ležaja desnog i levog zadnjeg točka.

AUDI A3 – PUTNIČKA VAZDUŠNA JASTUKA MOŽDA SE NE AKTIVIRA PRAVILNO
AUDI A3 (01.07.2014. – 15.11.2014.) KVAR: Postoji mogućnost neispravnog zavarivanja na generatoru gasa. Ako se aktivira vazdušni jastuk, postoji rizik da se delovi mogu projektovati u kabinu sa rizikom od povrede putnika.
Rešenje: Na pogođenim vozilima zamenjen modul vazdušnog jastuka suvozača ispravno proizvedenom verzijom.

AUDI A3 (2018) – NASLON GLAVE ZADNJEG SEDIŠTA NIJE PRAVILNO ZAVAREN
AUDI A3 (21.5.2018. – 3.9.2018.) KVAR: Nosač naslona za glavu zadnjeg naslona nije pravilno zavaren.
Rešenje: Proveriti i zameniti okvir zadnjeg naslona ako je potrebno.

AUDI A3 (2018) – NASLON SREDNJEG SREDNJEG SEDIŠTA MOŽDA NEĆE BITI PO SPECIFIKACIJI
AUDI A3 (14.4.2018. – 25.6.2018.) KVAR: Moguća odstupanja u procesu proizvodnje centralnog naslona za glavu na zadnjem sedištu.
Lek: Proverite naslon za glavu i zamenite ga ako je potrebno.

AUDI A3 (2014) – REMENICA BREGASTOG VRATILA MOŽDA SE KVARATI
AUDI A3 (01.02.2014. – 22.09.2014.) KVAR: Remenica  regulatora bregastog vratila može se slomiti ili se vijci na kućištu regulatora bregastog vratila mogu olabaviti.
Lek: Regulator bregastog vratila mora biti zamenjen na pogođenim vozilima

Januara 2016. Velika kampanja opoziva nakon Volkswagen skandala. Modeli Euro5 opremljeni dizelima 1.6 i 2.0 moraju biti reprogramirani ili moraju imati ugrađen regulator protoka pored merača protoka (samo 1.6 TDI). Cilj je poštovanje emisije azotnih oksida.

Audi RS3

Nemački proizvođač je takođe pripremio sportske verzije svog hečbeka. To su modeli S3 i RS3, koje karakterišu neverovatne performanse. Audi S3 pokreće standardni dvolitarski motor 2.0 TFSI, ali njegova snaga dostiže 300, a nakon restailinga  310 KS. Pogon na sva četiri točka i do sto za čak manje od 5 sekundi.

Ispod haube stavljen je motor EA855 Evo, koji je do 2017. razvijao 367 KS, a od 2018. 400 KS. Bez obzira na verziju, nakon uklanjanja blokada, RS3 može da ubrza do 280 km / h. Sprint do stotke traje 4,3 sekunde, a u verziji sa 400 jačina 4,1 sekundu.

Za razliku od S3, koji je kombinovao 2,0-litarski motor sa ručnim menjačem, RS3 je ograničen na automatizovani menjač sa dvostrukom spojkom. I uvek sa pogonom na sva četiri točka.

RS3 ponekad ima loše upravljanje u krivinama, posebno na klizavim površinama. Iako su napred široke gume.

Audi RS3 je izuzetno skup za održavanje.

Audi A3 2.0 TDI 150 KS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PPM auto