Renault Megane Grandtour 2003. – 2008.

Renault Megane Grandtour

Renault Megane Grandtour je prvi u klasi osvojio pet Euro-NCAP zvezdica te mu je mehanika bolja od elektrike, a uz dizel ubrizgavanje i benzinske bobine, najviše je nevolja stvarala kartica za paljenje…

Renault Megane druge generacije (2002. – 2008.) je, uz Golf i Astru, najprodavaniji kompakt, što znači da su kupci uglavnom zadovoljni. Nije pouzdan kao Mazda 3, niti čvrst poput Golfa, premda je jednako siguran u sudaru, a po ugodnosti vožnje je među najboljima.
Cene na tržištu polovnjak nisu preterane te se u pravilu isplati, naravno ako je bio u dobrim rukama i redovno održavan.

Renault Megane Grandtour je manje postojan i pre se razdrma od nemačkih automobila i zbog toga je preporučljiv temeljit pregled pre kupovine. Renault Megane je 1995. zamenio 19-icu. Model druge generacije, predstavljen na jesen 2002., ubrzo je osvojio titulu Evropskog automobila 2003. godine.

Limuzina Sedan i karavan Grandtour stigli su na jesen 2003., a cela je porodica povučena u leto 2008., dolaskom treće generacije. Model druge generacije je 2002., prvi je u klasi, osvojio pet Euro-NCAP zvezdica za sigurnost što pokazuje solidnost. Limarija je vrlo dobra te ni modeli stari deset godina nemaju problema s rđanjem.

To je važna vrlina, premda Megane nema ‘miris’ visoke kvalitete i pouzdanosti.Na loš je glas najprije došao zbog elektronike, prvenstveno problema s elektronskom karticom za paljenje, alternatorom te električnom pumpom i bobinama benzinaca.

Benzinski motori rade uglađeno i dobro vuku, a verzija s 1598 ccm i 115 KS pogođenija je od osnovne s 1390 ccm i 98 KS. Bolje ide i manje troši. Veća je razlika među dizelašima: 1.9 dCi sa 120 KS svakako je preporučljiviji od 1.5 dCi. S menjačem i spojkom uglavnom nema problema i to je najbolji deo prenosnog mehanizma.

Renault Megane Grandtour je ne samo funkcionalnija, nego i stilski uspešnija verzija francuskog kompakta druge generacije, koji je najisplativiji u benzinskoj verziji 1.6 16V. Stanje se može dobro proceniti po izduvnim gasovima, koji je osrednje izdržljiv, a gumeni držači su osetljivi. Njihovo pucanje često skrivi veća oštećenja.

Efikasnost servouređaj kočnica pojačava subjektivan osjećaj snage kočenja, ali i trošenje diskova, pogotovo prednjih. Stoga treba obavezno pregledati koliko su izbrazdani. Unutrašnjost je udobna, ali i osetljiva na trošenje, te nije dobar znak ako uočite deformisana sedišta i izlizane komande.

Pre nego pregledate automobil na dizalici, provozajte ga preko neravnina, kako biste osjetili ima li zazora u upravljaču i vešanju, te vibrira li prednja armatura. Statistike kvarova i pouzdanosti ne idu u prilog francuskom kompaktu

Prema istraživanjima nemačkog TÜV-a iz 2010., među vozilima starim dve do tri godine, Megane je na 102. mestu od 125 modela, a među starima četiri do pet i šest do sedam godina na 91. mestu među 118 vozila.

Dakle, ispod je proseka klase, a problema ima s elektrikom i mehanikom. Slično pokazuju i rezultati agencije Dekra. Najbolje su plasirani modeli stari osam do devet godina, dakle poslednje verzije Megane-a prve generacije. Dobra je preporuka ispunjena servisna knjižica, jer s redovnim održavanim modelima nema puno problema.

Cene su povoljne, ali kad ga kupite, trebate računati da ga nećete brzo i lako prodati. Ipak, ako temeljno pregledate i pokaže dobro stanje, kupovina se isplati. Kod starijih se modela ne treba zaletati za dizelaše – benzinci su jeftiniji i manje izloženi skupim popravkama. Unutrašnjost je komforna, komande su ugodne, ali ne baš precizne, a tragovi eksplatacije najprije se uočavaju na oblogama sedišta i volana te povećanju hoda ručice menjača.

Premda im potrošnja nije vrlina, a i imali su problema s trajnošću bobina (poslednja generacija Boschovih je znatno otpornija na visoke temperature), benzinci 1.4 16V/98 KS i 1.6 16V/110 KS su poželjna kupovina, iz dva bitna razloga – osetno su jeftiniji i prosječno, upola manje kilometara, a vrlo su trajni i srazmerno pouzdani i znatno povoljniji za održavanje.

Turbo-dizelaš zapremine 1461 ccm temeljno je usavršavan, te su poslednje serije vrlo dobre ili izvrsne. Zanimljivo: snažnija verzija sa 105 KS pouzdanija je i izdržljivija od osnovne s 86 KS, što je paradoks. Razlog je u ojačanim vitalnim sklopovima, a sistem ubrizgavanja common-rail je Bosch, dok je kod osnovne verzije Siemens.

U početku problematičan, potom dobar, a danas izvrstan turbodizelaš 1.5 dCi s blokom od sivog liva izveden je iz 8-ventilske verzije benzinca 1.6. Radi prilagođavanja većem opterećenju prečnik mu je smanjen na 76 mm, uz zadržani hod od 80,5 mm.

PROBLEMI PRVIH MODELA: turbodizelaš 1.5 dCi je do 2006. imao nepouzdan sistem common-rail Lucas. Problem je bio u bregastom venca, koji pokreće klipne sklopove pumpe visokog pritiska goriva. Zbog tankog cementiranog sloja trošio se i ljušti, u pravilu već nakon 50.000 km. Strugotina je najprije oštećivala brizgaljke i potom ulazila u motor, a kroz povratni se vod vraćala u rezervoar goriva i pumpu, što ju je brzo uništavalo.

OSETLJIV VOLAN: kod starijih primeraka proverite ima li praznog hoda upravljača, a ručica menjača i spojka bolje se nose s godinama

UDOBNO I IZDRŽLJIVO: problemi sa škripanjem plastike u unutrašnjosti rešeni su redizajnom iz 2005. Sedišta su udobna, ali sklona trošenju i deformisanju.

GEPEK OTKRIVA PUNO: izbegavajte primerke s izgrebanim patosom i oblogama prtljažnika, jer je takav je Megane karavan služio kao transporter.

ČVRSTO I BEZ RĐE: Limarija je solidna i otporna na koroziju, što jamči izdržljivost i sigurnost i starijih primeraka. Po tome je Megane II među boljima u klasi. Važno je ipak proveriti je li pretrpio veće oštećenje.

NEPRAVILNO TROŠENJE: guma pokazuje neispravnu geometriju točkova, prvenstveno zbog osetljivih kuglastih zglobova i silen blokova.

BOBINE SU PROBLEM: benzinaca 1.4 16V i 1.6 16V smeštene su duboko u glavi, pa se pojačano zagrevaju i slabo hlade. Neretko otkažu već nakon 50.000 km.

ZUPČASTA LETVA VOLANA: zazor u zupčastoj letvi i kuglastim zglobovima čest je problem starijih modela, zbog kojih se ne prolazi na tehničkom pregledu. Pre kupovine to se jednostavno može utvrditi ‘cimanjem’ točkova, kad je auto na dizalici.

Objavio Željko Marušić

Preuzeto sa: autoportal.hr/


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PPM auto